會員登錄 馬上加入

搜索

| | | | | | |

打印 上一主題 下一主題

封開南豐三大名氣碗仔小食~

[復制鏈接]
樓主
坤哥仔 發表于 2012-2-21 15:07:46 | 只看該作者 |只看大圖 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
樓主
坤哥仔
2012-2-21 15:07:46 30170 34 看樓主

碗仔小食~  嗯!顧明思議就系有碗裝嚟吃的地道小食啦!嚟封開南豐玩,唔吃過小食等于未嚟過南豐,南豐除咗系歷史名鎮之外,當地小食都好豐富,只不過由于時代變遷,好多當地小食因為無獲得傳代繼承逐漸而消失,最終成為集體回憶,不過大家不要失望,以下坤哥仔為你推介的那三種南豐小食絕對系南豐首選小食之一,因為那三種小食見證住南豐獨有的當地小食文化,南豐人愛歷史,南豐人愛小食,南豐人喜歡收藏那份時光的點滴~  好啦!接落嚟等我為大家講解下南豐三大名氣碗仔小食~  歡迎封開各地的朋友嚟南豐玩!  

南豐云吞   

正宗的南豐云吞比較難吃到,但不是很正宗的不會令你失望啦~   

推介度:三顆星 /  名氣度:正宗的南豐云吞做法正在逐漸消亡緊!  

嗯~  之前網友封開縣南豐人已經為大家推介過,小弟由于回南豐忘記咗去間店,因此無拍到現場圖片,呢度唯有借用網友南豐人的圖片,講到南豐云吞其實歷史系有D名氣嘎!只不過可能云吞呢樣嘢本來比人印象系邊度都可以吃到,因此大家會覺得云吞系好普通的食物,但南豐云吞同其它地方的云吞有特別之處的,現在南豐街都幾乎很難吃到以前老師傅那輩整的云吞了,因為正宗南豐云吞的做法已經面臨消亡階段,所以你就算現時嚟南豐未必吃到好正宗的云吞,我以前聽一個做過面食店的老師傅講,正宗南豐云吞系好講究的,第一:皮薄!入口夠滑~  第二:小餡!因為肥膩多肉吃多就會膩,南豐云吞講究的系小肉提倡健康,所以話好講究的.  第三:技巧!難度就系皮薄的云吞點煮都不會溶,云吞也不會輕易散開~  大家睇完記住以上呢三點,以后不妨等你嚟南豐碰碰運氣還食不食到呢種感覺,假如你吃到類似以上的呢種味覺,就算不太正宗,但都不會令你失望~  因此你覺得欣慰的系正宗的南豐云吞起碼還可以吃得到皮毛~  

糍粉籽   

鬼佬心目中的中國版芝士就系糍粉籽了,你系外國吃的芝士普遍都系甜的~
    但在中國封開南豐鎮,你會吃到全世界咸版的新鮮芝士~  呢個系的然且卻!

推介度:五顆星 /  名氣度:南豐代表性小食,街知巷問,南豐當地最受歡迎的小食之一!

上圖呢種小食系當地南豐好出名嘎!在南豐當地叫“糍粉籽”!還有另外一種叫法系“南豐千層糕”!它屬于南豐當地吃文化之一,傳聞“糍粉籽”還上過港澳電視臺的小食節目,呢種特色小食好有傳統小食制作手藝,但只有南豐圩日時候才可以吃到,所以就算平時系南豐未必能吃到,據傳呢種小食不外傳的,每個圩日的糍粉籽都系限量供應,一講到食呢我就精神曬,向大家透露下查實我自己都好為食嘎!哈哈~  南豐人同江口人有處唔同的地方,南豐人比較熱充下午食D嘢,就系俗話的下午茶啦~  所以從南豐圩日賣呢種糍粉籽小食可以睇得出,一到下午系最多人食的,亦系最好賣的時候,有點夸張的系有時人多需要排隊等候才能食到,呢D糕點每圩都限量賣曬~  糍粉籽特色似糕似粉,加上調味醬油~  隨自己喜歡搭配!味道超正~  有M種食法!犀利咧~  還可以隨自己配搭味覺,我個人喜歡炸吃法,先將“糍粉籽”入鍋炸咗先,然后趁熱加入酸辣很好味,不喜歡酸辣的加入自己喜歡的醬油都唔錯嘎!記得以前有人講過,有個南豐當地的僑胞帶咗個外國朋友嚟南豐玩,于是南豐僑胞推薦他那個外國朋友食糍粉籽,那個外國朋友贊呢種小食好有民間特色,但有點搞笑的系那個僑胞英文唔知點譯糍粉籽!于是就譯成咗南豐芝士!那個外國人話距系國外經常食到的芝士都是甜制乳酪,但系中國封開南豐鎮呢度食到的芝士是咸的,他很興奮~  而且覺得糍粉籽很中國!還希望那個僑胞翻到國外后推薦下呢種美食~  哈哈~  系真有呢回事嘎!

南豐鴨粉  

無論隨時隨刻~   24小時都可以到那間店吃到~  

推介度:四顆星 /  名氣度:時間不悠久的小食,街知巷問,南豐當地歡迎到可以當飯吃的小食之一!   

南豐鴨粉不悠久,但名氣一點都不會輸比南豐云吞跟糍粉籽,值得稱贊的系那間鴨粉店在南豐比任何當地的一間食店都敬業,南豐人還稱它為24小時南豐版麥當勞,就系隨時隨刻都可以幫襯到它,在南豐短短十幾年賺足人氣,這間店做到街知巷問,南豐鴨粉本來沒有什么特別,由于門店經營的路段相當好,食客早晚都不同,南豐的夜貓子生活數目可以緊追江口,在凌晨4點或5點,你依然看到有人在鴨粉店用餐~

好啦~  封開南豐三大名氣碗仔小食推介到呢度,得閑有時間到南豐玩的朋友記得要試下當地小食啦~

分享到:  QQ好友和群QQ好友和群
收藏收藏 分享分享 分享淘帖 支持支持 反對反對 微信分享
沙發
 樓主| 坤哥仔 發表于 2012-2-21 15:33:19 | 只看該作者
沙發
坤哥仔
2012-2-21 15:33:19 看樓主

系啦~ 麻煩 jincen哥 a7797版主哥 可唔可以將呢篇內容轉往微博度等多D人點擊關注下啊~ 小弟感激!!

{:4_90:}{:4_90:}{:4_90:}

板凳
雄輝 發表于 2012-2-21 16:56:51 | 只看該作者
板凳
雄輝
2012-2-21 16:56:51 看樓主
南豐鴨粉?燒鴨?燜鴨?請教?
地板
 樓主| 坤哥仔 發表于 2012-2-21 17:25:17 | 只看該作者
地板
坤哥仔
2012-2-21 17:25:17 看樓主
雄輝 發表于 2012-2-21 16:56
南豐鴨粉?燒鴨?燜鴨?請教?

燜鴨的~  舊時好似有燒鴨!依家間店唔做燒鴨了..  

雄輝 發表于 2012-2-21 19:33:41 | 只看該作者
雄輝
2012-2-21 19:33:41 看樓主
本人都覺得燜鴨好。那個汁淋下去香。
悔嫁 發表于 2012-2-21 20:26:04 | 只看該作者
悔嫁
2012-2-21 20:26:04 看樓主
我愛南豐鴨粉~每次回去都必須過酒店那邊吃了才舒服,尤其是那里的辣椒~哈哈!
chenyuanqi 發表于 2012-2-21 22:15:10 | 只看該作者
chenyuanqi
2012-2-21 22:15:10 看樓主
{:4_120:}{:4_120:}  等閑去南豐玩下先得
 樓主| 坤哥仔 發表于 2012-2-22 00:06:32 | 只看該作者
坤哥仔
2012-2-22 00:06:32 看樓主
雄輝 發表于 2012-2-21 19:33
本人都覺得燜鴨好。那個汁淋下去香。

系咧~  燜鴨唔會熱氣,又容易被大眾顧客接受啦!識整燜鴨其實味道好香的...

那間店可以做到人氣其實好懂得周邊D人心理,所以24小時都可以系間店吃到鴨粉~

樓主| 坤哥仔 發表于 2012-2-22 00:20:47 | 只看該作者
坤哥仔
2012-2-22 00:20:47 看樓主
悔嫁 發表于 2012-2-21 20:26
我愛南豐鴨粉~每次回去都必須過酒店那邊吃了才舒服,尤其是那里的辣椒~哈哈!

我都系哦~  我中意鴨粉店做到夠敬業,至于辣椒的..  我反而覺得體育服飾店斜對面沒有店名那間腸粉店D辣椒正!你應該知道那間吧!即系轉彎路口的那間,旁邊系藥店~  那間腸粉店的酸辣椒粒夠味啊~  我每次翻南豐都會去那叫一碟腸粉,然后掃半瓶酸辣椒跟腸粉一齊食!哈哈~  腸粉好底食,幾蚊都已經吃得很飽了..  

樓主| 坤哥仔 發表于 2012-2-22 00:29:47 | 只看該作者
坤哥仔
2012-2-22 00:29:47 看樓主
chenyuanqi 發表于 2012-2-21 22:15
等閑去南豐玩下先得

呵呵~  一定要啊!到南豐玩玩其實可以放松下心情..  何樂而不為呢~  對吧!

好多人嚟南豐其實都誤會咗,有D人以為到那里系睇風景,以為那里好靚,我講比你知其實系錯的~

嚟南豐真正意義系體現當地文化,食下小吃!行下當地D老街,體現一種鄉土風情的悠閑之旅..  呵呵~